Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Είναι το Σύμπαν μοναδικό ή υπάρχουν πολλά σύμπαντα;

Ο Andrei Linde στο Stanford έχει φέρει στο προσκήνιο το κοσμολογικό μοντέλο των Πολυσυμπάντων το οποίο αποκαλεί "αυτοαναπαραγόμενο πληθωριστικό Σύμπαν".
Η θεωρία βασίζεται στο μοντέλο που ανέπτυξε ο Alan Guth και αποκαλείται πληθωριστικό μοντέλο. Αυτό περιλαμβάνει την ύπαρξη πολλαπλών Συμπάντων μέσα σε κάποιο είδος χωροχρονικού αφρού. Κάθε Σύμπαν υπάρχει σε ένα κλειστό όγκο χώρου και χρόνου. Το μοντέλο του Linde, βασισμένο σε προχωρημένες έννοιες της κβαντομηχανικής δεν επιδέχεται μια εύκολη αναπαράσταση στο μυαλό μας. Τελείως απλοποιημένο, δέχεται ότι οι κβαντικές διακυμάνσεις στην πληθωριστική περίοδο επέκτασης του Σύμπαντος, είχαν ένα κυματικό χαρακτήρα. Ο Linde θεωρεί ότι αυτά τα κύματα μπορούν να "παγώσουν" το ένα επί του άλλου μεγεθύνοντας έτσι το αποτέλεσμά τους.
Τα στοιβαγμένα κατ' αυτόν τον τρόπο κβαντικά κύματα μπορούν με τη σειρά τους να δημιουργήσουν τόσο έντονα σπασίματα στα βαθμωτά πεδία- τα πεδία που η κβάντωσή τους οδηγεί στην εμφάνιση των διαφόρων στοιχειωδών σωματιδίων - ώστε αυτά υπερβαίνουν μια κρίσιμη μάζα και αρχίζουν να δημιουργούν νέες πληθωριστικές περιοχές.
Το πολλαπλό Σύμπαν ο Linde το βλέπει σαν ένα αυξανόμενο fractal, που δημιουργεί πληθωριστικές περιοχές, και καθεμιά τέτοια περιοχή, επεκτείνεται και ψύχεται σ' ένα νέο Σύμπαν.
Αν ο Linde έχει δίκιο, το Σύμπαν μας είναι μόνο ένα από τα πολλά που αναπτύχθηκαν. Η θεωρία αυτή αντιμάχεται καθαρά δύο αρχαίες ιδέες γύρω από το Σύμπαν: Εκείνη που πρεσβεύει ότι το Σύμπαν είχε μια συγκεκριμένη αρχή, και εκείνη που πρεσβεύει ότι το Σύμπαν υπήρχε πάντα. Στην εικόνα του Linde, κάθε ιδιαίτερο μέρος του Πολυσύμπαντος, περιλαμβανομένου του δικού μας μέρους, ξεκίνησε από μια ανωμαλία κάπου στο παρελθόν, αλλά αυτή η ανωμαλία ήταν μόνο μια από κάποια ατέλειωτη σειρά που υπήρξαν πριν από τη συγκεκριμένη και θα συνεχίσουν να ξεφυτρώνουν και μετά από αυτήν.

1 σχόλιο: